Tvorca Hviezdnych vojen oslavuje 70. narodeniny

14.05.2014 Celý región

Modesto/Bratislava 14. mája (TASR) - Svetoznámy americký filmový režisér a producent George Lucas sa dnes dožíva životného jubilea - 70 rokov.

Medzi jeho najúspešnejšie filmy patria napríklad filmová sága Hviezdne vojny, či filmové príbehy o dobrodružnom archeológovi Indiana Jonesovi.

Režisér a producent, ktorý žije a pracuje v americkom San Francisku, sa považuje za nezávislého filmára. Rád upozorňuje na to, že nie je hollywoodskym režisérom a Hollywoodu sa vždy vyhýbal.

Jeho produkčná spoločnosť Lucasfilm bola dlhé roky technologickým lídrom v oblasti rozvoja vizuálnych efektov. Štúdio vyvinulo také filmové techniky, ktoré sú v súčasnosti štandardné pri nakrúcaní akčných a vedeckofantastických filmov. V októbri 2012 ju Lusac predal impériu Walt Disney za viac ako štyri miliardy dolárov.

Príbeh Hviezdnych vojen

George Lucas sa narodil 14. mája 1944 v meste Modesto v americkej Kalifornii. Debutoval v druhej polovici 60. rokov 20. storočia filmom Herbie a vizionárskym dielom z oblasti sci-fi THX 1138. Prvý veľký úspech slávil v roku 1973 s dielom American Graffiti (Americké grafity). Svetovú slávu, nomináciu na Oscara a miliónové príjmy mu priniesla futuristická sága Star wars (Hviezdne vojny), ktorej prvá časť mala premiéru v roku 1977.


Hviezdne vojny mali byť vždy rodinnou zábavou, o to neustále dbal ich tvorca George Lucas. Pri nakrúcaní dielu Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba) v roku 1999 si však herec Liam Neeson presadil erotickú scénu. Orlím okom nad scénou, v ktorej mali dominovať city nad sexom bedlil sám režisér George Lucas. Hercov preháňal dovtedy, kým nebol konečne spokojný. Veď, ako sám povedal, scény ako táto sa zapíšu do povedomia divákov na najbližších sto rokov. Snímka sa zaradila medzi najziskovejšie filmové diela všetkých čias. Film Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba sa vrátil v marci 2011 do kín v 3D verzii. Snímka z roku 1999 dovtedy zarobila vyše 924 miliónov dolárov (661,97 mil. eur).

George Lucas je držiteľ mnohých významných ocenení

V roku 2002 dostal George Lucas cenu Stanleyho Kubricka za prínos do sveta filmu od Britskej filmovej a televíznej akadémie (BAFTA). V tom istom roku pritom získal cenu za technické spracovanie snímky Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (Hviezdne vojny. Epizóda II - Klonovaní útočia), prvý veľkorozpočtový film, ktorý nebol nakrútený na tradičnom filmovom materiály. V roku 2003 sa mu však ušlo obávané ocenenie Zlatá malina za najhorší filmový scenár pre tento film.


Cenu za celoživotné dielo (Lifetime Achievement Award), najvyššie ocenenie Amerického filmového inštitútu (AFI) si Lucas prevzal v americkom Los Angeles v roku 2005. Tvorca úspešných Hviezdnych vojen a jeho štúdio získalo v roku 2006 v Bielom dome od prezidenta USA Georga W. Busha ocenenie za zásluhy filmovej techniky. Lucas, pritom v minulosti ostro kritizoval Busha za vojnový konflikt v Iraku.

V roku 2006 oznámil, že jeho súkromná nadácia daruje Univerzite Južnej Kalifornie 175 miliónov dolárov na obnovu jej Školy filmových umení. Išlo v tom čase o najvyššiu čiastku, akú kto kedy tejto univerzite daroval. Škola filmových umení je najstaršou filmovou školou v USA a George Lucas je jej absolventom. V roku 2007 George Lucas podporil úsilie rozprávkových postavičiek "mančkinov" z amerického filmu Čarodejník z krajiny OZ o vlastnú hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. Vo filme z roku 1939 ich v snímke hralo celkovo 124 "malých ľudí", historického momentu ocenenia v roku 2007 sa však dožili len deviati.

Lucas má tri deti: Amandu, Katie a Jetta si adoptoval. V rokoch 1969 až 1983 bol ženatý s Marciou Lucasovou. V auguste 2013 sa opätovne tešil z otcovstva, narodila sa mu dcéra Everest Hobson. Dcéru porodila Lucasovi a jeho partnerke Mellody náhradná mamička.
 
 
 

Vyberte región